Lymfatická masáž – vezmite svoje zdravie do vlastných rúk

Lymfatický systém zabezpečuje základnú obranyschopnosť nášho tela proti infekciám a ochoreniam. Preto jednou z najlepších vecí, ktoré môžete pre seba urobiť, je absolvovať lymfatickú masáž. Jednoducho povedané – pomôžete tak svojmu telu, aby si samo pomohlo.

Pozrime sa teda na to, ako lymfatický systém funguje a ako vám takáto cielená masáž pomôže udržať si zdravie.

Lymfatický systém

Ľudský lymfatický systém je v istom zmysle druhým obehovým systémom. Tvoria ho lymfatické cievy, lymfatické uzliny, lymfa (intersticiálna tekutina odvádzaná z ciev) a lymfocyty (špecializované bunky imunitného systému). Mandle, nosné mandle, slezina a týmus sú takisto súčasťou lymfatického systému.

Naše lymfatické uzliny sú mäkké malé vnútorné orgány nachádzajúce sa v podpazuší, na slabinách, na krku, a v strede hrudníka a brucha. Produkujú bunky imunitného systému, ktoré bojujú s infekciou, zatiaľ čo filtrovaním lymfy sa odstraňuje cudzí materiál. Ak sú v lymfe prítomné baktérie alebo ďalšie imunitné hrozby, lymfatické uzliny zvýšia produkciu s infekciou bojujúcich bielych krviniek, čo môže spôsobiť, že sa uzliny zduria.

Lymfatický systém nemá žiadnu svoju vlastnú „pumpu“, pomocou ktorej by sa lymfa pohybovala systémom, ako má srdce pri už spomínanom obehovom systéme. Skôr sú to telesný pohyb a dýchacie funkcie, ktoré lymfatickú tekutinu rozhýbu. U ľudí, ktorí príliš málo cvičia a zjedia príliš veľa spracovaných potravín, sa lymfatický systém môže ľahko preťažiť – čo má za následok, že telo je viac náchylné na infekcie a choroby.

Lymfatická masáž

Lymfatická masáž je jednoduchým „domácim“ liekom s výrazným efektom. Lymfatické masáže môžu zvýšiť objem prudiacej lymfy až 20-krát, čím sa významne zvyšuje schopnosť organizmu odstraňovať toxíny a infekčné materiály. Štúdie preukázali, že lymfatická masáž je medicínsky prospešnou formou telesnej terapie.

Lymfatické uzliny v krku sú veľmi blízko pri povrchu, tak ako aj niektoré žily na nohách. Je preto dôležité pri lymfatickej masáži použiť veľmi ľahký dotyk. Takáto veľmi jemná masáž môže mať na telo veľmi hlboký vplyv. Ak zvolíte skúseného odborníka, výsledkom bude relaxačná masáž, zacielená presne na vaše potreby.

 

social position