Masáže

Masaze

O blahodarných účinkoch dotyku prostredníctvom masáže sa môžeme dočítať z rôznych historických prameňov, siahajúcich až do staroveku. Priaznivo ovplyvňuje fyziologické i psychické funkcie človeka. Uľavuje pri bolestiach a napätí svalov, bolestiach hlavy, pri nespavosti, vyčerpaní a strese, stimuluje krvný obeh a urýchľuje vylučovanie odpadových látok. Sú rôzne masážne techniky a každá z nich je niečím výnimočná. Masáž, vykonávaná s radosťou, v príjemnom prostredí, s použitím prírodných vonných silíc a olejov, je zárukou úžasného relaxačného a ozdravného procesu vo vašom organizme.

Klasická masáž (30, 60 a 90 min.)

Prináša uvoľnenie a relax po fyzickom a psychickom vypätí. Je to systém postupných hmatov a pohybov, ktoré majú za cieľ navodiť celkovú regeneráciu tela. Pôsobením na kožu, svaly a šľachy sa zlepšuje krvný obeh, ktorý pomáha odstraňovať metabolity spôsobujúce bolesť a stuhnutosť. Blahodarne pôsobí na celkovú kondíciu.
Indikácie: stres a vyčerpanosť, bolesti hlavy, chrbta, nôh, dočasná porucha pohybového aparátu a svalové napätie, prekrvenie pokožky, a pozitívny vplyv na cievny systém
Kontraindikácie: horúčkové stavy, infekčné choroby

Lymfatická masáž (30, 45, 60 a 90 min.)

Masáž napomáha toku lymfy, ktorá odvádza z tela odpadové látky. Zvyšuje imunitu, pôsobí anticelulitídne, odstraňuje opuchy spôsobené stagnovaním lymfy, priaznivo účinkuje u športovcov pred, ale aj po športovom výkone. Je to jemná, ale účinná technika, pozostávajúca z pomalých opakujúcich sa pohybov. Lymfatickou masážou sa urýchľuje odplavovanie toxínov a nečistôt z tela, znižuje sa hromadenie vody, zlepšujú sa telesné funkcie a celkovo sa posilňuje imunitný systém.
Indikácie: detoxikácia organizmu, eliminácia opuchov, migréna, únava, pocit „ťažkých nôh“, zlepšovanie imunity, eliminácia celulitídy, formovanie postavy
Kontraindikácie: zápalové ochorenie, kožné ochorenie, nádorové ochorenie, vysoký krvný tlak, astma, ochorenie ľadvín a pečene, zvýšená funkcia štítnej žľazy

Breussova masáž (45 min.)

Vysoko energetická masáž, ktorá uvoľňuje telesné i psychické blokády. Používa sa ľubovníkový olej, ktorý má schopnosť preniknúť do hlbokých štruktúr, a tak uvoľniť svalstvo a regenerovať medzistavcové platničky. Blahodarne pôsobí aj na nervový systém.
Breussovou masážou chrbtice sa odďaľujú stavce od seba, aby platnička mala dostatok miesta. Jemnými hmatmi sa postupne vmasíruje ľubovníkový olej. Tým sa dosiahne „nabobtanie“ medzistavcových platničiek a uvoľnenie nervov, ktoré z oblasti chrbtice vychádzajú do celého tela.
Kontraindikácie: osteoporóza, akútny zápal, Bechterevova choroba, tumor

Reflexná masáž chodidiel (30 min.)

Jedna z najúčinnejších metód alternatívnej medicíny, ktorá vychádza z poznatku, že všetky zakončenia ľudského tela vyúsťujú do reflexných plôšok, ktoré zodpovedajú príslušným orgánom alebo oblastiam tela. Tlačením a trením bodov na chodidle, ale aj na jeho priehlavkovej časti a v okolí členkov je možné veľmi spoľahlivo nájsť problémové miesta na ľudskom tele, pretože vtedy reflexné body reagujú bolestivo. Tlakom na danú plochu alebo bod sa prenáša signál na príslušné problémové miesto, čiže svaly, kĺby alebo vnútorné orgány. Postupným masírovaním bolesť ustúpi a pozitívny účinok sa dostaví okamžite, čo má veľký význam pri rôznych bolestiach alebo akútnych problémoch. Tlakom a masírovaním reflexných plôšok sa zlepšuje celková látková výmena, ovplyvňuje sa bolesť chrbtice, urýchľuje hojenie po úraze alebo po operatívnom zásahu a predchádza sa vzniku rakovinotvorných buniek. Reflexnou masážou chodidiel sa vracia stratená telesná aj duševná rovnováha, posilňuje sa imunitný, tráviaci, vylučovací, dýchací, nervový a lymfatický systém.
Kontraindikácie: horúčkovité stavy, infekčné ochorenia, plesňové ochorenia nôh

Športová masáž (30, 60 a 90 min.)

Je efektívny spôsob prevencie zranení pri športe a  účinná metóda zvyšovania výkonnosti. Pri cvičení svaly produkujú odpadové látky napr. kyselinu uhličitú a kyselinu mliečnu. Počas intenzívneho tréningu sa vytvárajú oblasti hĺbkového napätia a stuhnutosti, ktoré bývajú zdrojom zranení. Masáž zlepšuje prúdenie krvi do kapilár vo svaloch a prospieva lymfatickému systému. Lepšia cirkulácia udržuje kondíciu svalov, pretože sa účinnejšie privádza kyslík do jednotlivých buniek a odstraňuje oxid uhličitý, urýchľuje sa prúdenie lymfy a odbúravanie odpadových látok.Pravidelná masáž pomáha športovcom zvyšovať rýchlosť, silu a pružnosť a udržiavať si telesné, duševné a emocionálne zdravie.
Kontraindikácie: zvýšená telesná teplota, pooperačné stavy (pár dní po operácii), kožné ochorenia, kŕčové žily, tehotenstvo (nemasíruje sa trup, brucho), kov v tele

Aroma Touch (45 min.)

Túto techniku vyvinul Dr. David Hill, popredný odborník v  integratívnej medicíne a liečebnej aplikácii esenciálnych olejov. Technika Aroma Touch zlepšuje životnú pohodu. Je klinickou metódou aplikácie ôsmich špecifických esenciálnych olejov Certifikovanej čistej terapeutickej triedy CPTG dōTERRA, ktoré pôsobia na štyroch úrovniach – proti stresu, zápalu, bolesti a na celkovú rovnováhu tela. Aplikujú sa na chrbát, chodidlá a dlane. Táto metóda podporuje imunitný systém, redukuje zápal v tele, eliminuje bolesť svalov. Je veľmi uzemňujúca a uvoľňujúca. Funguje na fyzickej aj emocionálnej úrovni.
Kontraindikácie: žiadne

Medová masáž (45 min.)

Je veľmi stará a osvedčená liečiteľská metóda. Prakticky vo všetkých kultúrach sa našli dôkazy o tom, že med bol využívaný nielen ako zdroj potravy, ale aj ako liek na liečenie. Masáž využívala Kleopatra, Gréci i Rimania.
Medová masáž je technika rúk, ktorá v spojení s medom pôsobí ako vysávanie, pumpovanie. Je vynikajúcou relaxačnou, detoxikačnou a ozdravnou metódou. Veľmi účinne pôsobí pri reumatických ochoreniach kĺbov a svalov, žalúdočných problémoch, pri chronickom únavovom syndróme, pri bolestiach hlavy, pri odbúravaní stresu. Je vhodná aj pri jarných očistných kúrach, celkovo posilňuje organizmus, čistí pokožku a zanecháva ju zamatovo hladkú. Medová masáž je nielen príjemným prostriedkom a relaxáciou po náročnom a stresujúcom dni, ale aj prostriedkom, ktorý dokáže ľudské telo zbaviť škodlivých toxínov.
Kontraindikácie: alergia na med, infekčné ochorenie, ekzém, vyrážky, nádorové ochorenie, vysoký očný tlak /glaukóm/, trombóza, otvorené rany

Rolfterapia (90 min.)

Používa sa aj pojem „štrukturálna integrácia“, ktorú ako druh hĺbkovej masáže vyvinula americká biochemička a terapeutka Ida P. Rolf. Táto metóda vychádza zo vzájomného vzťahu medzi tlakom svalov a potlačovanými emóciami. Existujú vedecké dôkazy o tom, že každý z nás ma celoživotnú šablónu svalových napätí a že vyrovnaním sa tieto napätia ustupujú. Pri Rolfterapii sa vyrovnáva nielen chrbtica, ale aj hlava, členky, boky, hruď, panva, kolená, ramená. Vyváženie sa dosahuje prostredníctvom systematickej manipulácie, ktorá uvoľňuje a reorganizuje fascie, obklopujúce svaly. Po aplikácii sa zdáte nielen vyšší, ale vyzeráte lepšie, voľnejšie sa pohybujete, ste vitálnejší a cítite sa lepšie aj psychicky.
Indikácie: chronické bolesti hlavy, chronické bolesti chrbtice, svalové napätie, emocionálny stres, stuhnutosť šije, nepohyblivé rameno, bolesť v kolene, tenisový lakeť, syndróm karpálneho tunela, nespavosť, rôzne poúrazové stavy, neefektívne držanie tela
Kontraindikácie: infekčné ochorenia, horúčka, akútne zápalové stavy, kožné ochorenia, rôzne stupne mániodepresie či schizofrénie

social position